Butiken

Små märken som levererar stort - Test

5 par skidor: Stereo Zenit V4 (183 cm) Stereo Apex V3 (177 cm) Elan Playmaker Factory Edition (180 cm) Majesty Havoc 100 Ti (182 cm) ZAG Slap 104 (182 cm)

Vi drog till StAnton med alldeles för många kilo i bagaget. Inga större varumärken i skidfodralen förutom Elan-planken men detta var cherypicking grande. Två dar med lössnö, några dar med tämligen uppkört och rätt elak snö samt två dar där vi stannade i pisten. Man kan väl önska mer av oss som åkare men vi behöver nog inte skämmas om någon riktig världselit dyker upp. Utöver detta har vi passerat några hundratals par testskidor historiskt. 

Att köra skidorna är en kombination från rena kantskär till övergång mot friåkningens surstil, och tillbaka. De ska palla höga farter och de vibratioer som ojämnheterna i snön ger samtidigt mjukt härliga och gungiga i lös snö. För att broms måste man tvärställa och hasa en del. Ja, det är ett sammelsurium av åkstil.


Stereo Zenit V4 (183 cm)
Detta är en skida som jag själv ägde urmodern till - och behöll tills den var totalt färdigt. Ja, mjuk tip, stabil under fot och skönt släpp av den lilla rockern bak. Ett mästerbygge för dagar med nysnö och även när det blivit uppkört och snön känns som den vill riva av dina korsband., Nya varianten är mindre orolig men själva karaktären är kvar. Tog mig ner för berget med ett stort leende ;-)


Stereo Apex V3 (177 cm)
Det här är tekniskt sett lillebror till Zenit. Men, det är en helt annan skida. VI hade lite svårt i början att hitta skidan och definiera karaktären men så la någon upp den hårt på kant och h-e vad den skidan går. Mer mer mer och man blev lätt trollbunden och påverkad av g-krafterna. Stereo skis säljare sa att Stereo kan endast åkas av riktigt duktiga skidåkare. Jag tackar för det  och konstaterar att detta är formula 1.


Elan Playmaker Factory Edition (180 cm)
Den av oss som mest åker baklänges, gör 360´s, backflips och butters ville inte släppa skidan. Playmaker betyder lekfull och detta är masterpiece of lekfull skida. Grym i alla snötyper men har inte riktigt fästet på rena skär. Imponerande vad bra det tog just den mer stökiga snön. Det är faktiskt ett riktigt bra val även för "gubbar" som helst håller sig ute i spenaten.


Majesty Havoc 100 Ti (182 cm)
Detta är en väldigt allround skida. Snygg som synden. Imponerande lättåkt och förtroendefull i de förhållanden vi hade. Den finns som carbonversion som gör den lite poppigare men jag tycker nog att den med titanalförstärkningen lugnar ner skidan när det går så fort som vi kör. Skumt att inte skriva mer om den här skidan som vi gemensamt bara hade positiva reaktioner till.......


ZAG Slap 104 (182 cm)
Först gången på Slapén sa jag att det här är nog den mest lekfulla skida jag haft under fötterna, men ändå tydligt åkbar. "Jibbaren" av oss hade Slapén som förstahandsval förra säsongen. Mjuk tip, enkel övergång från surfstyle till upp på kant. ja, den är grym i alla snöförhållanden och håller bra när man trycker den på kant. Den är lite mer friåkningsskida än Playmakern. Rätt lik Majesty Havoc men mjukare topp. The skis are made for Chamonix och då menar man Grand Montets - och jag begriper precis vad dom menar. 


Sammantaget står samtliga testskidor tydligt över prestandan hos mängder av etablerade märken. Vilka fantastiska dagar vi hade!