Säsongen 2016

Här kan du läsa lite om vad som händer hos oss. Längre ned i stycket något om trenderna i branschen.

Skidleasing
Vi har flera hundra kunder på konceptet och även när vintern är ritkigt dålig ökar vi till antal. Det kan bero på att vi använder skidor och pjäxor som barnen verkligen kan åka på, och ger dem glädje och stöd till att utvecklas. Det gäller både nybörjare och de som åkt riktigt mycket. Sen är det enkelt att byta storlek eller modell under kontraktstiden. Skidleasing är en smidig, ekonomisk och bra lösning. Kunder på Skidleasing har rabatt på vår Skidskola.

Bootfitting
Marcus kör vidare hos oss vilket gör oss mycket glada och konkurrenskraftiga. "-Jag har alltid haft ont i fötterna, inte nu längre, och jag älskar skidåkning.....". Det var en av våra kunder, 90 kg man i 40-årsåldern med tårar på kinderna. Vi andra i butiken kan också bootfitting men inte som Marcus, än.......

Stenslipmaskin
Under hösten kommer vår nya maskinpark. Det är riktiga värstingprylar för slipning- och service av skidor och snowboard. Så nu kan vi erbjuda absolut perfekt servad utrustning. Det är ett bra komplement till våra övriga tjänster och den kvalitet vi vill uppnå.

Skidskola
Skidlskolan gick bra 2015. Det var kul att se att vår enkla metodik lyfte så många barn till att åka skidor på riktigt. Det tog sig ner med parallella skidor på kant, precis som man ska åka. En och annan hade utbildats i andra skidskolor i att ploga nedför backen. De var den största utmaningen. Men även dom fick till en riktigt bra stil när vi var klara. Vi utökar den med mål att köra i fler backar runt om i Stockholm. Paketlösning inklusive skidutrustning. 

Utökad skiduthyrning
Vi har en rackarns massa hyrskidor inför säsongen. Det kommer att bli bra priser på skidhyra och vi jobbar bara med "schyssta prylar, så som man faktiskt kan åka skidor med. Vi hyr även ut riktigt avancerade skidor, lavinsäckar, slalomportar mm. 

Mer touring och mer semi-race
Som en naturlig del i utvecklingen får vi in mer touringskidor, touringpjäxor samt en del semi-raceskidor. Grymt kul prylar för den inbitne prylnörden. Vissa modeller finns även på hyra.

Järvsö
Ett fint ställe med bra skidåkning. Men tiden räcker inte till att driva butik där ett år till. Så vi plockar tillbaka allt till Stockholm vilket innebär att butiken här är proppfull, och vi kommer att sälja ut en hel del för att få plats.

 

Trendbrott på väg inom skidåkning???

För 15-20 år sedan startade det som vi idag kallar "freeride" vilket är stor skidåkning på stora berg i ospårad snö. Tolkningen kan säkert utvecklas och alla har sin egen variant, men det här landar relativt rätt. Nu protesterar nog någon och säger att det startade mycket tidigare och det är också rätt. Men det var på den tiden som tillverkarna började anpassa bredden på skidorna till lösare förhållanden och lavinutrustningen började få sitt genombrott. Minns du Dynastar Arno Adam?

Det jag tror mig se är två relativt tydliga spår i utvecklingen. Det ena spåret är en vidareutveckling av freeride. I takt med att sluttningarna blir mer och mer uppåkta så flyttar sig åkarna längre och längre från liftarna. Fler och fler skaffar utrusting för att kunna ta sig vidare med hjälp av stighudar för att hitta de bästa åken. För 2016 komemr utrustning som funkar någorlunda väl om man har lite krav på prestanda. Riktiga touringpjäxor blir mer och mer styva trots att de är lätta och de traditionella slalompjäxorna får mer och mer gåfunktionalitet. VI har också skidor som är extremt lätta men presterar som riktigt bra skidor. På bindningsfronten gör Marker rent hus med sin KingPin. Det är en tech-bindning som på det stora levererar riktigt bra. Men, vanliga bindnignar är fortfarnande bäst gällande säkerhet och att hålla kvar och kännas stabila.

Den andra trenden som lär komma är lättåkta racingplank. Alltså, man tar en riktig tävlingsskida, ger den lite tiprocker och minskar dess styvhet något samt kör den i kortare längd för snabba och tvåra kortsvängar. Nu har vi något som Sport-Svensson och avdankade freerideåkare kommer ha mycket skoj på. Vi hade förmånen att under 2015 teståka schweiziska RTC. VI pratar korta längder, blytunga konstruktioner, handbyggt in i perfektion, prislapp på närmare 20 000 kr och ett grymt stort leeende. Det är den här typen av skida vi kommer att få se mer av för helt plötsligt är sursnön i Flottsbro, Kungsberget och Sälen ett perfekt underlag och man pallar att köra många åk då skidorna är så fantastiskt läggkörda.Ni som åkt Völkl RTM......så är det motsvarande Volvo och den här typen av skida motsvarar 911 turbo.  Då RTC tyvärr har lite högt pris nöjer vi oss med vad Völkl har i motsvarande. Finns både som hyra och för köp 2016.

Skidgarderoben

Det behövs minst fyra par skidor för en säsong.
1. 100 mm midja och storslalomkaraktär. För dagarn med blandad skidpåkning, uppskört freeride. Typ Hendryx 911, Vökkl Mantra, Blizzard Bonafide.

2. 110-115 mm midja med freeridekaraktär. För att harva omkring i liftnära terräng, lössnö. Typ Hendryx Purpla Haze, Völkl One/Two, Blizzard Peacemaker, Stereo Paramount. Bindning Griffon eller F12, möjligtvis Baron om du väger mycket.

3. 100-110 mm midja touringskida. Både Blizzard och Völkl har lyckats med sina skidor som nu är relativt nära tyngre modellers kapacitet, men extremt lätt konstruktion. Marker KingPin är själklart val.

4. 65-70 mm semi-raceskida. För dagar i pistade backar, ju hårdare före desto bättre. Marker bindnign.

Vad kostar det här då.......?

Pjäxorna i garderoben.

Din mest använda pjäxa blir en traditionell sko med gåläge och uttag för techbindning. Den är tillräckligt styv för att köra semi-raceskidor och funkar i vörigt till de andra tre paren.

Vill du köra på med än mer touring, längre turer, så köper du även en touringpjäxa. Vikten är viktigt, det blir roligare så.

Stavar i garderoben.

Det kan bli hur många par som helst. Lätt, styv och balanserad......och tyvärr brukar det följa med prislappen.
FatCan är givet för en äkta freerider - Allt annat är banne mig som att köra Foppatoffla till svart kostym. Med eller utan teleskop.
Ett par Komperdell Carbon med extra allt - för touring.
Ett par Komperdell Godfather - för att de ha sabelgrepp.

Även om vi säljar många andra modeller så är det tyvärr så, lätt, styv och balanserad är det du vill ha.